logo
Motto 2021
"wai zien ut wel zitte..."

De Boerenbruiloft

Op 20 februari 2022 wordt de traditionele boerenbruiloft gevierd.

Als het leven op de boerderij ontwaakt, kraait de haan en kakelen de kippen. De kleinste knecht brengt een arm vol hooi aan de bruidskoe, de meid loopt haastig met een paar emmers over het erf. In het woongedeelte loopt de bruid zenuwachtig heen en weer en roept om haar moeder om te vragen, hoe groot het aantal hectare grond is van de boerderij van de bruidegom en hoeveel melkkoeien men op de boerderij van de bruid aanhoudt. De stalraampjes worden geteld, zodoende kan men zo ongeveer het aantal vaststellen.

Beide partijen zijn het er wel over eens, dat de bruid niet arbeidsschuw is en men op de boerderij van de bruidegom er een flinke arbeidskracht bij krijgt.

Twee buren (van de bruidegomkant) vangen kippen in een mand om mee te nemen, een melkstoel en een versierde bezem vinden eveneens een plaats achter in de bruidswagen. Twee andere buren onderhandelen over de bruidskoe.

BOERREBROID is Jolanda, werkzaam als allround Makelaarsmaiske bai Andre Relou hoizer. Hawt van wijntjes drinken, boxen en is ‘n aaw Kluppeldansmarieke. Doochter van moedder Jacqueline “oud boerenbroid”  oit de Houtwijk en van vadder Peter Rooijackers, superknuppel, kraanmasjienist in de VUT, oit ut Hout van langs ut spoor.
Was getikkend: Jolanda van Rooijackers.

BOERREBROIDEGOM is Frans-Jozef, CEJO van ut Bakkertje, lekkerste worstuh broodjes bakker en regelmatig in gevecht mi un tijgerbroodje. Zoon van vadder Koos Dirks, oud president directeur van ‘t Bakkertje en moedder Diny Dirks bakkers-hoisvrouw oit de Stad, naw woonachtig in Alphonsus.
Was getikkend: Frans-Jozef Dirks.

Het programma ziet er ongeveer zo uit:
09:00 Ophalen bruid en bruidegom met paard en wagen
10:15 Heilige Mis
11:00 Bezoek an Ut Maagdenhuis (Alphonsus)
13:30 Aanvang beletselen geseldonk
14:30 Aanvang receptie
15:30 Aanvang van ut boerefist
19:00 Helaas kumt ok hier een end an